×

Archief

margriet van engelen

margriet van engelen

Biografie en uitleg van het werk van Margriet van Engelen.

Margriet van Engelen schept uiterst fragiele werken van metaalgaas, papier en schilderdoek, geïnspireerd op het thema Panta Rhei, een uitspraak van Heraclitus (filosoof 6e eeuw voor Christus) wat wil zeggen, dat in de tijd alles in beweging is en transformeert, ook de plantenwereld, ook de maatschappij.

Ze raakt gefascineerd door bewustwordingsprocessen en de blikvelden van de mens, die in onze maatschappij een rol spelen en vaak ingrijpend gestalte gaven en geven aan verleden, heden en toekomst.

Het materiaal metaalgaas waarvoor ze kiest daagt haar uit er een avontuurlijke zoektocht mee aan te gaan en er ontstaan reliëfs en objecten, die het ritme van de tijd in zich hebben en die symbool staan voor de kwetsbaarheid en kracht van de mens, de natuur en de maatschappij. Door het materiaal te buigen, er doorheen te weven, delen open te knippen enz. enz. kan het strakke geometrische patroon van het gaas benadrukt worden of veranderen in meer organisch ogend materiaal. Door reflectie van licht op de reliëfs, en door de presentatie van de objecten op spiegels, ontstaan veranderende blikvelden die verrassen en intrigeren.

Margriet heeft een brede artistieke voorgeschiedenis. Ze krijgt les van verschillende beeldhouwers op hun ateliers, op de kunstacademie in Rotterdam en op de Vrije academie in Den Haag. Herman Joosten geeft haar 3 jaar les in het gieten van brons. Ze werkt vooral ruimtelijk, maar langzamerhand krijgt kleur steeds meer haar belangstelling. Ze wil dit niet meer loslaten en kiest op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht van 1987 - 1991 voor schilderen. Haar EIGEN weg in de kunst vindt ze door een beeldcorrespondentie te voeren met Edith Bons met als experiment "Papier".

Vanaf 1994 heeft ze een groot aantal van exposities op haar naam staan zowel in het binnen- als buitenland en nam deel aan verschillende kunstenaarsmanifestaties

In 2011 kreeg ze de Tengel Award 3e prijs.

Door haar reizen in de landen zoals de Baltische Staten, Polen, en de Oekraïne en interesse in de historie hiervan, wordt ze geconfronteerd met de verschrikkelijke gevolgen van dictatuur, oorlog en discriminatie, wat zo'n immense indruk achterlaat dat het doorwerkt in haar kunstwerken. In 2015 neemt ze het initiatief en coördineert ze, de expositie Vrede en Vrijheid, een tentoonstelling in het kader van de 70-jarige herdenking van 4 en 5 mei 2015 in Het Weefhuis te Zaandijk.

Ze volgde filosofielessen aan de V.U. in Amsterdam waardoor ze meer inzicht kreeg in processen waar discriminatie een rol spelen. Door taallessen te geven aan vluchtelingen ging ze zich interesseren voor het ontstaan van de oorlog in Syrië en kwam ze erachter hoe complex die lagen.

Ook de huidige veranderingen in het milieu door temperatuursveranderingen speelden er een rol in. Ze gaat zich inzetten op sociale media voor milieuproblematiek en mensenrechten en maakt via Stichting White Cube kennis met internationaal georiënteerde kunstenaars met een sterk sociaal engagement die via pop-up tentoonstellingen ook in het buitenland exposeren. Ze is geïnteresseerd in de ontwikkelingen in Europa.

TOP