annelies mansoor
Annelies Mansoor – AmsterdamNETWORK
Het aloude boodschappennetje gemoderniseerd
AmsterdamNETWORK is een elegante, leren variant op het aloude ‘boodschappennetje’. Het ontwerp heeft een nostalgisch karakter. Annelies bedacht het met de herinnering aan haar moeder, die in de zestiger jaren altijd een boodschappennet in haar leren tas bij zich droeg en dat netje op een elegante manier aan haar arm wist te dragen. Toen Annelies jaren geleden in Italië op een vintagemarkt een soortgelijk boodschappennetje van suède vond, muf van geur maar mooi van eenvoud, kocht ze die direct. De plastic tas was meteen in de ban, nog voor de nationale verordening. Sindsdien droeg ze in navolging van haar moeder dat netje bij zich.
Eenvoud is misleidend
Het verhaal over de AmsterdamNETWORK collectie laat zich voorts gemakkelijker vertellen dan dat de eerste tas op de markt kwam. Eenvoudig om een kopie van het tasje te maken was het namelijk niet. Leer uitzoeken, tekenen, ontwerpen, snijden, laseren, vingers branden, sluitingen zoeken, waar zat ‘m nu die eenvoud in? Opnieuw beginnen maar weer. Na bloed, zweet en tranen, lang doorwaakte nachten en genoeg leerresten om in te verdrinken, sloeg ook de angst toe: ‘zou er wel een markt zijn voor een elegante boodschappentas?’ Tijdens het maakproces werd er amper gedacht aan kosten en verdiensten. De makers Annelies en Hans Liscaljet (architect van beroep) hadden alleen oog voor schoonheid, eenvoud en functionaliteit.
Inmiddels heeft die focus baat gehad en kan er een zucht van verlichting worden geslaakt. De tas AmsterdamNETWORK heeft er zelfs al familie bij: de AmsterdamNETWORK rugzak, de ‘slingbag’, geinspireerd door ook weer de nostalgische zwemtas die zich ook, net als de NETWORK alsmaar blijft voegen in volume naarmate je er meer in stopt. En toen kwam ook nog de Eva, de tas voor cocktails, dinnerparties of zakelijk afspraak. Bij alle ontwerpen van Mokum Maakt staan design, elegantie, creativiteit, en duurzaamheid voorop en niet specifiek in die volgorde.
Dat handelsmerk van AmsterdamNETWORK zal worden voortgezet in alle producten die nog volgen.
De makers
Annelies Mansoor heeft een rijk creatief DNA. Naast een achtergrond in de reclame en haar huidige werk als freelance tekstschrijver heeft ze altijd oog gehad voor vormgeving, design, fotografie, kunst en architectuur. Mokum Maakt is haar initiatief om die disciplines bij elkaar te kunnen voegen. Vanzelfsprekend vindt ze het fijn om bij de ontwikkeling van producten met mensen uit haar directe omgeving te werken.
Hans Liscaljet is architect van beroep en bij Mokum Maakt de ‘doener’. Hij is vooral op zijn gemak in de laatste fase, het maakproces, nadenkend over toepassingen waarbij extra aandacht uitgaat naar detaillering, gebruikersgemak en de aanschaf van solide en duurzame materialen Net als bij zijn ontwerpen voor gebouwen is ook bij het werk voor Mokum Maakt zijn credo “less is more”.
Het maakproces
Annelies en Hans werken vanuit Amsterdam.
Het leer voor de AmsterdamNETWORK collectie is afkomstig van restpartijen van meubel-, schoen-, en kledingmakers. Al die restpartijen zijn afkomstig van een Noord-Hollands bedrijf die verzamelt vanuit heel Europa. Omdat die restpartijen al gelooid en gekleurd zijn, kunnen gewenste tinten bruin, zwart of blauw afwijken van wat er op de foto wordt gezien. Er wordt echter op gelet zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven van wat de foto’s laten zien. De resten van de resten worden ook weer bewaard voor producten zoals De Amsterdammertjes, de portemonnee- en creditcardholders die zojuist aan de collectie zijn toegevoegd.