
Deze maand in spotlight Elly bunder
Discipline: textiel / design / weven
interview
Wat heeft je doen besluiten om de kunst/ontwerp richting te kiezen?
Tekenen was heel gewoon bij ons thuis. Mijn vader was een gerenommeerd reclame ontwerper. Hij maakte trouwens ook de hoeden voor mijn moeder. Een creatieve man.
Welke studierichting heb je gevolgd? Heb je daarnaast ook nog cursussen gevolgd? Zo ja, welke? Of ben je autodidact? Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd?
In de zeventiger jaren heb ik mijn textiel opleiding genoten in Amsterdam. Die was nog tamelijk traditioneel, met aktes. Vooral technieken waren belangrijk. Daar heb ik mijn liefde voor het weven ontwikkeld. Ik ben gaan lesgeven op afdeling Textiel van de Nieuwe Leraren Opleiding d’Witte Lelie in Amsterdam. Dat was al veel vrijer. Vormgeving en onderzoek waren belangrijker dan techniek. In die tijd kreeg ik steeds meer behoefte om zelf te gaan ontwerpen en creëren. Ik heb een niet commerciële weverij opgezet in Duitsland, toen ik in Bonn woonde. Daar kon ik al mijn ideeën zelf vormgeven. Ik ontwierp kleding, vloerkleden en wandtapijten.
Op weeftechnisch gebied heb ik cursussen gevolgd in Sindelfingen, Zuid Duitsland, dat was een zuiver technische opleiding. In Amsterdam waren de teken- en schildercursussen bij MK24 een hele goede aanvulling. Later ben ik kunstgeschiedenis gaan studeren aan de UvA. Dat is een enorme verdieping van kennis en inzicht.
Het belangrijkste wat ik heb geleerd is dat je trots, maar kritisch naar je werk moet blijven kijken.
Kun je vertellen over hoe je komt tot het vervaardigen van een nieuw kunstwerk/ontwerp? Waar haal je je ideeën en inspiratie vandaan? Wordt je geïnspireerd door andere kunstvormen? Zo ja, door welke? Hoe vertaal je dit naar je eigen werk?
Op het ogenblik weef ik eigenlijk alleen sjaals. Vloerkleden en wandtapijten zijn nu te zwaar voor mij geworden. Ideeën komen bijna altijd voort uit het werk waar ik mee bezig ben. Hoe meer werk hoe meer het gaat “stromen”. Daar maak ik aantekeningen van of foto’s of een tekeningetje. Natuurlijk wordt ik geïnspireerd door andere kunstvormen. Ik ben een zeer beeldend ingesteld mens, maar soms is het alleen maar een kleur of de structuur van een kiezelsteentje of een detail van een schilderij waardoor ik ideeën krijg. Maar ik hou ook het totaaloverzicht van mijn collectie in de gaten, ik wil een breed aanbod houden. Ik weef series van vier sjaals. Dat betekend dat het weefgetouw ingericht wordt met een schering (lengtedraden) voor 4 sjaals. De eerste sjaal heb ik ontworpen, de tweede, derde en vierde die volgen zijn variaties op de eerste.
Hoe kom je in de juiste stemming?
Ik heb altijd een verlangen om weer met nieuwe materialen, kleuren en vormen te gaan combineren.
Kijk of lees je veel naar/over kunst/ontwerp van anderen en wat vind je daarvan? Wie bewonder je in de kunst/ontwerp? Wie is je favoriete kunstenaar/ontwerper?
Om een voorbeeld te noemen, ik ben een week geleden naar Londen gegaan om een grote tentoonstelling van Anni Albers te zien. Zij was echt een vernieuwer in het weven. Ze begon als leerling van het BAUHAUS in 1922. Ik ben niet zozeer onder de indruk van EEN kunstenaar, soms vind ik keiharde kleuren prachtig, maar ik kan ook ontroerd raken van de mistigheid van de schilder Willem van Althuis. Als textielkunstenaar is Magdalena Abakanowicz mijn meest indrukwekkende voorbeeld.
Een ABAKAN uit 1969 van Magdalena Abakanowicz. Zij is de architect in de weefkunst.
Ook Sheila Hicks heeft me altijd gefascineerd, nog steeds trouwens, vooral haar kleurgebruik en structuren.
Wanneer vind je een kunstwerk/ontwerp goed? Hoe weet je wanneer iets af is en je iets meer moet doen? Ben je tevreden met je werkwijze en het werk dat je tot nu toe gemaakt hebt? Vernietig je weleens een werk als je niet tevreden bent?
Ik ben nooit 100% zeker van mijn zaak voordat ik begin. Bij mijn geweven sjaals zijn altijd de kleuren en de structuur van het garen de baas. Ik zie pas als ik aan het weven ben of ik tevreden ben. Zo niet dan ga ik er niet mee verder, jammer dan. Ik hoef gelukkig niets te vernietigen, ik gebruik die delen het als staaltjes.
Wat wil je vertellen met je kunst/ontwerp? Wat denk en wil je dat mensen ervaren als ze naar een werk van jou kijken/dragen?
Er zit geen boodschap in mijn werk. Wel wil ik dat mensen de waarde inzien en voelen van niet machinaal gemaakt werk, het ambacht. Niet alles hoeft in een razend tempo. Ik maak slow-fashion.
Wat is de leukste opdracht die je ooit hebt gehad en waarom?
Dat was een opdracht om een serie van vier sjaals te weven. Een voor de opdrachtgeefster, een voor haar oude moeder en twee voor haar zusters. Dat werd een interessante zoektocht. Ik heb ieder een beschrijvinkje van zichzelf laten maken met daarbij passende kleuren. De schering moest 4 verschillende karakters overkoepelen, dat was moeilijk. Dat kan dan niet te uitgesproken. Qua patroon en structuur kon ik mijn gang gaan. Dat is leuk werken. Spannend.
Met welk materiaal werk je het liefst?
Ik werk alleen met zijde, linnen, katoen en wol. Natuurlijke materialen. Zo gevarieerd mogelijk. Ik ben altijd op zoek naar speciale soorten, dat wordt steeds moeilijker omdat steeds meer natuurlijke vezels worden gemengd met synthetische vezels.
Wat zijn de belangrijkste eigenschappen voor een kunstenaar/ontwerper?
Nieuwsgierigheid en geduld zijn mooie eigenschappen.
Welke verwachtingen had je toen je begon als beeldend kunstenaar/ontwerper?
Ik wist dat ik alles zelf moest uitzoeken. Maar ik weet ook van mezelf dat ik een lange adem heb, niet opgeven dus.
Heb je bepaalde dingen moeten opgeven om dit werk te kunnen doen?
Nee gelukkig niet en mijn naasten hebben me altijd gestimuleerd om door te gaan als de moed me in de schoenen zakte. Meestal kwam dat door de zakelijke kant van het verhaal. Ik ben geen zakenvrouw en ook geen beroemde kunstenares, dus moet ik zelf zorgen dat ik mijn werk verkoop.
Heb je naast je leven als kunstenaar/ontwerper ook nog een beroepsleven? Vormt dit geen hinderpaal? Hoe vaak ben je met kunst/ontwerp bezig?
Ik ben pas na mijn pensionering begonnen met het voeren van een eigen Weverij Elly Bunder label en met echt verkopen van mijn werk. Daarvoor werkte ik alleen in opdracht, dus kon ik ook zelf bepalen of ik een opdracht aan nam of niet. Nu moet ik zorgen dat mijn collectie in orde is en op tijd wordt aangevuld. Die tijd heb ik nu, maar het is niet meer zo vrijblijvend.
Heb je nog een tip voor een beginnend kunstenaar/ontwerper?
Ogen en oren open houden en breed georiënteerd blijven. Veel musea bezoeken. Altijd blijven leren.
Wat is/heb je een motto?
Follow your hart.
lees meer over Elly Bunder